Репортажи

story cover image

Село Мраморец

Мраморец е село кое се наоѓа во Горна Дебарца (Дебрца), сместено на падините на Илинска Планина, на надморска височина од 1038 m. Мраморец граничи со охридските села Сливово, Турје, Арбиново и Слатино, како и со кичевското село Белица

story cover image

Кањон Матка

Матка претставува кањон на реката Треска, десна притока на Вардар, и зафаќа површина од околу 5.000 хектари и се наоѓа на 17 километри југозападно од центарот на Скопје

story cover image

Самоилова Тврдина

Самоиловата тврдина се смета за едно од најголемите утврдувања зачувани во Македонија. Прв пат била споменета од страна на историчарот Тит Ливиј во III век п.н.е, уште додека била тврдина на градот Лихнид.

story cover image

Повикот на Малешевијата - outdoor фестивал

Берово и Малешевските планини викендов беа главна мета на авантуристичките случувања во Македонија каде во близина на Беровското Езеро, се одржа првото издание на outdoor фестивалот „Повикот на Малешевијата“. Организатор на фестивалот беше здружението за млади, спорт и рекреација ПАТФАЈНДЕРС од Берово а истиот беше поддржан од Општина Берово и голем број на спонозори.

story cover image

Национален Парк Маврово

Маврово претставува Национален Парк во Западна Македонија кој зазема простор од 73.088 хектари и најголем национален парк во Македонија. Како национален парк е прогласен во 1949 година

story cover image

Китино Кале - Кичево

Китиното Кале претставува археолошко наоѓалиште во градот Кичево од типот на утврдена населба од бронзеното и железното време...

story cover image

Снежната кралица - Пониква

Пониква е туристички центар кој се наоѓа на 20км северно од Кочани, во прегратките на Осоговските Планини, на 1580 м.н.в., покриен со густа букова шума и разновидна тревна вегетација. Поради поволната клима Пониква претставува извонредно место за летен и зимски туризам

story cover image

Дојранско Езеро

Дојранското Езеро е најмалото тектонско езеро во Република Македонија. Се наоѓа во нејзиниот југоисточен дел, заземајќи површина од 43,1 км². Западниот, поголемиот дел (27,3 км²) и припаѓа на Република Македонија а источниот, помалиот (15,8 км²) на Грција. На север басенот на езерото е заграден со Беласица и Боска Планина

story cover image

Етнолошка населба - Дрвенград

Дрвенград е позната етнолошка населба во Србија, која се наоѓа во непосредна близина на познатите Мокра Гора, платото Златибор и реката Тара. Ова интересно место е изградено во 2003 година на ридот Мечавник, според идејата на познатиот светски режисер Емир Кустурица..

story cover image

Мистеријата на Ратевските Бамбурци

Колку и да звучи чудно, нели сме 21 век па се помалку луѓе веруваат во зли духови, авети, вампири, традицијата која го спојува паганското со христијанското, сеуште осптојува на воие простори...

story cover image

Прекрасниот Лисабон

На самиот брег на Атлантскиот Океан, каде што најдолагата река на Пиринејскиот полуостров, Тахо, го пронаоѓа свиојот влив во океанот, сместен помеѓу седум ридови се наоѓа главниот град на Португалија, Лисабон.

story cover image

Трансилваниската Моканита

Во срцето на Романија, Трансилваниската Моканита (Mocăniţa) ве носи на едно фантастично патување. На 35 километарското патување ќе ве одведе малечко вовче на парен погон...

story cover image

Виена - Центарот на културата во Европа

Виена е најголем град во Република Австрија со население од повеќе од 1,7 милиони жители. Тој главен град е и културен, економски и политички центар во Австрија.

story cover image

Скриените убавини на Кјото

Кјото беше главен град на Јапонија во период од еден милениум, и има углед како нејзин најубав град...

story cover image

Големиот Корален Гребен

Како добро позната туристичка атракција на Австралија, Големиот корален гребен е на многу листи на патници...

story cover image

Мостот Голден Гејт

Додека автомобилите се движат по него, а бродовите пловат под него, најдобриот начин да се доживее овој иконски мост е пеш....

story cover image

Скриеното богатство на Египет

Големата пирамида во Гиза дефинитивно е симбол на Египет и последно од древните седум светски чуда..

story cover image

Душата на Москва

Како и градот Москва, така и Црвениот плоштад е антички и огромен, опкружен со стилови на архитектура од различни периоди...

story cover image

Најатрактивниот булевар Рингштрасе

Изградбата на Рингштрасе во Виена е ремек-дело во смисла на урбанистичко планирање. Градежните работи траеја повеќе од половина век. ..

story cover image

Потеклото на ветерниците

Сите ние знаеме дека Холандија е позната по ветерниците. Таа приказна не прати нас низ бајките уште од мали нозе. А таа бајка можете да ја видите во живо во Киндердијак...

story cover image

Кралскиот пат во Варшава

Доколу се наоѓате во Варшава, задолжително во својата програма за прошетки мора да го вклучите и Кралскиот пат, или барем еден дел од него. ..

story cover image

Срцето на Хрватска

Хрватска е доста популарна туристичка дестинација, која бележи драстичен раст на бројот на туристи благодарејќи на прекрасниот Јадрански брег. Но Хрватска има и други скриени богатства во континенталниот дел...

story cover image

Вечниот град

Престолнината на Италија нуди повеќе различни содржини за сечиј вкус. Доколку сте фасцинирани од историските споменици кои датираат од дамнешни времиња, љубител сте на високата мода или уживате во квалитетно кафе..

story cover image

Плавата лагуна на Малта

Иако има севкупна површина од само 3,5 км2, се брои како трет остров по големина во Малта. Името го добил по билката Ким, која некогаш растела на малтските острови.

story cover image

Бисерот на Јадранот

Опколен со високи дебели ѕидови, стариот приморски град во Далмација, Дубровник е еден од најубавите градови во светот...

story cover image

Најшарениот град во Европа

Барселона е шармерски град кој ве купува со својата магија уште на прв поглед, од своите убавини во поглед на архитектурата па се до отвореноста на народот кој живее овде, чудата на Гауди...

story cover image

Прошетка до Маркова Сушица

На 20 км од Скопје, зад падините на Водно, во прекрасна природа е сместено селото Маркова Сушица. До него може да се стигне со помош на автомобил, со велосипед или со некој од автобусите на ЈСП.

story cover image

Водич низ Будимпешта

Будимпешта, градот сместен на брегот на реката Дунав, на околу 800 км. од Скопје, е идеална дестинација за незаборавен помин, град кој има што да понуди, од импресивни градби, историски споменици и сл.

story cover image

Откријте го Крушево

Еден од најубавите и најстарите градови во Македонија, кој ги остава посетителите без здив е прекрасното Крушево. Простирајќи се на надморска височина од 1250 метри...