Скриените убавини на Кјото

Booking.com

Кјото беше главен град на Јапонија во период од еден милениум, и има углед како нејзин најубав град. Сепак, посетителите може да бидат изненадени од тоа колку ќе треба да се измачат за да ја видат прекрасната страна на Кјото. Првите впечатоци од градот веројатно ќе бидат од урбаното ширење на централниот дел на Кјото, околу ултра модерната железничка станица (која се состои од стакло и челик), што го прави пример на традиционален град кој се судира со современиот свет.

Сепак, посетителите во храмовите и парковите ќе ја откријат скриената убавина на Кјото кои го одбележуваат центарот на градот, и со тоа ќе заклучат дека градот има многу поголема понуда, отколку впечатоците од првиот поглед.

И покрај тоа што е далеку помал од некои останати јапонски градови, Кјото е огромен во однос на своето богато културно наследство - материјално богатство собрано во илјадате години како империјален град на земјата. Бројните палати, светилишта, храмови и други обележја на градот се распоредени во следните области:

Централен - замокот Ниџо (поранешна резиденција на шогуните Токугава) и дворците на Кралскиот дворец. На јужниот крај на округот е изградена масивна градба од стакло и челик и ја претставува главната градска станицата во Кјото.

Арашиама (Западен Кјото) - Поставена спротивно на прекрасните ридови на Арашиама, и е богата и со историски и со природни чуда.

Хигашијама (источен Кјото) - Вгнезден меѓу реката Камо и преполната со храмови, планината Хигашиама. Оваа област се состои од многу познати атракции, вклучувајќи ја познатата гејша област на Гион и историските локалитети нанижани заедно со познатиот „пат на филозофот“.

Северна област - задолжена со бројни вековни светилишта и храмови, вклучувајќи и неколку споменици од Светското Културно Наследство. Тука може да се најде и една од најпознатите атракции на Кјото - величествениот позлатен павилјон на Кинкаку-џи.

Јужна - Оваа област опфаќа голем дел од поранешниот главен град на Јапонија, кој се протега на запад од областа Охарано до Фушими-ку, Даиго и Јужниот врв на Хигашима-ку на исток.

Вгнезден меѓу планините на западниот Хонсху, Кјото бил главен град на Јапонија и резиденцијата на царот од 794 до реставрацијата на Меиџи од 1868 година, кога главниот град бил преместен во Токио. За време на својот милениум во центарот на јапонската моќ, културата, традицијата и религијата, акумулираше неспоредлива збирка палати, храмови и светилишта, изградени за царевите, шогуните и монасите. Кјото беше меѓу ретките јапонски градови што ги избегнаа сојузничките бомбашки напади од Втората светска војна, а како резултат на тоа, Кјото сѐ уште има изобилство предвоени згради, како што се традиционалните градски куќи познати како машија (machiya). Како и да е, градот постојано е во процес на модернизација, при што некои од традиционалните градби во Кјото се заменети со понова архитектура, како што е комплексот станици на Кјото.

Градските урбанисти на Кјото во 794 година одлучиле да го копираат кинескиот главен град Chang'an (денешна Ксиан) и да донесат мрежна шема, која трае до ден денес во срцето на градот. Интересен е и фактот што во Кјото Западно-источните улици се нумерирани, со Прва Улица на север и Десетта улица на југ, но тоа правило не важи за северно-јужните улици за кои не постои модел за именувања.