Големиот Корален Гребен

Booking.com

Како добро позната туристичка атракција на Австралија, Големиот корален гребен е на многу листи на патници, така што посетата на овој природен феномен би го збогатил секој одмор во Австралија. Лоциран е покрај крајбрежјето на Квинсленд, и е најголемиот корален гребен систем во светот. На сите ентузијасти на водата им нуди низа на активности, додека пак на сите останати посетители им нуди уживање во сонцето и релаксација. Еве некои интересни факти кои ќе ви помогнат да го запознаете Големиот корален гребен на Австралија.

Големиот корален гребен е долг 2300 километри, додека ширината му е од 60 до 250 километри. Тоа е приближно слична големина како териториите на Италија, Јапонија и Германија, а половина од теиротријата на Тексас. И не само што е толку голема, туку е и единственото живо нешто на Земјата видлива од вселената.

Големиот корален гребен, всушност се состои од милијарди мали живи организми, кои го прават најголемиот жив организам во светот, со над 3.000 корални гребени и 880 острови - од кои 27 се населени. Постојат 600 видови на тврди и меки корали. Интересен факт е дека коралите всушност се тревопасни животни. Во текот на ноќта, полипите се отвораат и грабуваат мали ракчиња и други живи суштества кои лебдат во струјата. Тие имаат пипала слични на медуза со кои го заробуваат нивниот плен.

Постојат огромни тропски дождовни шуми на некои острови кои спаѓаат во острови со најмногу врнежи во светот. Шумите се од витално значење за гребенот, бидејќи ги филтрираат седиментите што доаѓаат низ реките кои го убиваат морски живот.

Сега да ја погледнеме статистиката за гребенот. Има 3500 различни видови риби, 5000 видови мекотели, 30 видови китови, делфини и морски риби, 6 видови морски желки, 20 видови рептили и над 200 видови птици кои ги посетуваат или тука се гнездат. Факт е дека 10% од вкупните видови риби во светот можат да се најдат само во рамките на овој гребен.

Најголема закана за Големиот корален гребен, всушност, се климатските промени, кои влијаат и на коралниот и морски живот. Други опасности се загадувањето и преголемиот број на риби - и двата го намалуваат синџирот на исхрана.

Grugeon’s Good Beer Company во Австралија донира најмалку половина од својата добивка во австралиското здружение за конзервирање на морските води, организација која помина половина век во кампања за заштита на гребенот. Тоа е нешто со кое љубителите на пиво можат да се гордеат. Сепак, мудро е да се пие пиво во модерација, без оглед на тоа!

Еден од најзначајните природни подароци во Австралија, Големиот корален гребен е благословен со неверојатна убавина. Ова е една од главните причини зошто околу 2 милиони луѓе годишно го посетуваатИма буквално стотици живописни тропски острови со некои од најубавите светски плажи во светот. Можете да уживате во еднодневните патувања од Кернс или Порт Даглас на катамаран крстарење. Можете да одберете било кој од 2-7 дневните патувања кои ви се на располагање. Коралната принцеза е единствена, која плови од Кернс и ТаунсвилМожете да направите сценско лето од двете Кернс и Порт Даглас, или, можете да останете во едно од одморалиштата на големиот број острови. Некои од попознатите се група на острови Витсунд, островот Хамилтон, островот Херон, островот гуштер, зелениот остров и островот Хејман.

Извор: blog.goway.com