Цркви и манастири

story cover image

Кнежински Манастир Св. Ѓорѓија

Кнежинскиот Mанастир претставува манастирски комплекс во областа Копачка, западно од градот Кичево на оддалеченост од 5 км. од градот, во непосредна близина на селото Кнежино. Посветен е на Свети Ѓорѓи Победоносец.

story cover image

Манастир Св.Петар и Павле - Смилево

Манастирскиот комплекс Свети Апостоли Петар и Павле, се наоѓа на само десетина километри оддалеченост од селото Смилево, Демир Хисар. Манастирот е сместен во смилевската корија, и е опкружен во стогодишен шумски предел

story cover image

Манастир "Света Богородица Захумска - Заум"

„Св. Богородица Захумска“ или само Заум — средновековна црква која се наоѓа веднаш на самиот источниот брег од Охридското Езеро, во непосредна близина на селото Трпејца.

story cover image

Манастирско тихување

Кога ќе се спомене Струмица како еден до поголемите градови во македонија, сите имаме различни асоцијации: струмичкиот карневал, убавиот струмички ноќен живот...

story cover image

Црква Свети Ѓорѓи, с. Туденце

На 13 километри од Тетово се наоѓа селото Туденце. Сместено во подножјето на планината Жеден, ова село постои уште од 1626 година...

story cover image

Манастир Свети Никита- Горњани

Манстирот посветен на Свети Никита

story cover image

Манастир Свети Илија - Бањани

Манастирот осветен на Свети Илија

story cover image

Манастир Света Богородица - Горњани

Манастирот се наоѓа...

story cover image

Марков Манастир

Во близина на скопското село Сушица, сместен во живописната долина на истоимената река, се наоѓа Марковиот манастир со црквата посветена на свети Димитрија.

story cover image

Манастир Пречиста - Кичево

Манастирот „Света Богородица - Пречиста“ е најголемиот религиозен објект во Кичевскиот регион и е посветен на Дева Марија, Мајката на Исус.

story cover image

Црква Св. Јован Канео Охрид

Црквата Св. Јован Канео е една од најпознатите цркви во Охрид. Се наоѓа на карпестиот рид на плажата Канео во стариот дел од градот.

story cover image

Рилски манастир

Рилскиот манастир е еден од најзначајните симболи во Бугарија и една од најпознатите туристички атрацкции. Се наоѓа во југозападниот дел на Бугарија во планината Рила, на 120 километри оддалеченост од Софија и 41 километри од Благоевград.

story cover image

Рајчички манастир

Манастирскиот комплекс посветен на св.Ѓорија Победоносец, во дебарското село Рајчица, кое е оддалечено на 4 км од Дебар, со векови ја сочувува духовноста...

story cover image

Св. Јован Бигорски

Кога од Гостивар тргнете по патот кој води за Дебар, на околу 25 км. од Маврови Анови, од вашата лева страна ќе ве сретне прекрасниот манастир св. Јован Бигорски...