Македонија

story cover image

Самоилова Тврдина

Самоиловата тврдина се смета за едно од најголемите утврдувања зачувани во Македонија. Прв пат била споменета од страна на историчарот Тит Ливиј во III век п.н.е, уште додека била тврдина на градот Лихнид.

story cover image

Повикот на Малешевијата - outdoor фестивал

Берово и Малешевските планини викендов беа главна мета на авантуристичките случувања во Македонија каде во близина на Беровското Езеро, се одржа првото издание на outdoor фестивалот „Повикот на Малешевијата“. Организатор на фестивалот беше здружението за млади, спорт и рекреација ПАТФАЈНДЕРС од Берово а истиот беше поддржан од Општина Берово и голем број на спонозори.

story cover image

Манастир Св.Петар и Павле - Смилево

Манастирскиот комплекс Свети Апостоли Петар и Павле, се наоѓа на само десетина километри оддалеченост од селото Смилево, Демир Хисар. Манастирот е сместен во смилевската корија, и е опкружен во стогодишен шумски предел

story cover image

Национален Парк Маврово

Маврово претставува Национален Парк во Западна Македонија кој зазема простор од 73.088 хектари и најголем национален парк во Македонија. Како национален парк е прогласен во 1949 година

story cover image

Китино Кале - Кичево

Китиното Кале претставува археолошко наоѓалиште во градот Кичево од типот на утврдена населба од бронзеното и железното време...

story cover image

Манастир "Света Богородица Захумска - Заум"

„Св. Богородица Захумска“ или само Заум — средновековна црква која се наоѓа веднаш на самиот источниот брег од Охридското Езеро, во непосредна близина на селото Трпејца.

story cover image

Снежната кралица - Пониква

Пониква е туристички центар кој се наоѓа на 20км северно од Кочани, во прегратките на Осоговските Планини, на 1580 м.н.в., покриен со густа букова шума и разновидна тревна вегетација. Поради поволната клима Пониква претставува извонредно место за летен и зимски туризам

story cover image

Дојранско Езеро

Дојранското Езеро е најмалото тектонско езеро во Република Македонија. Се наоѓа во нејзиниот југоисточен дел, заземајќи површина од 43,1 км². Западниот, поголемиот дел (27,3 км²) и припаѓа на Република Македонија а источниот, помалиот (15,8 км²) на Грција. На север басенот на езерото е заграден со Беласица и Боска Планина

story cover image

Мистеријата на Ратевските Бамбурци

Колку и да звучи чудно, нели сме 21 век па се помалку луѓе веруваат во зли духови, авети, вампири, традицијата која го спојува паганското со христијанското, сеуште осптојува на воие простори...

story cover image

Манастирско тихување

Кога ќе се спомене Струмица како еден до поголемите градови во македонија, сите имаме различни асоцијации: струмичкиот карневал, убавиот струмички ноќен живот...

story cover image

Црква Свети Ѓорѓи, с. Туденце

На 13 километри од Тетово се наоѓа селото Туденце. Сместено во подножјето на планината Жеден, ова село постои уште од 1626 година...

story cover image

Манастир Свети Никита- Горњани

Манстирот посветен на Свети Никита

story cover image

Манастир Свети Илија - Бањани

Манастирот осветен на Свети Илија

story cover image

Манастир Света Богородица - Горњани

Манастирот се наоѓа...

story cover image

Прошетка до Маркова Сушица

На 20 км од Скопје, зад падините на Водно, во прекрасна природа е сместено селото Маркова Сушица. До него може да се стигне со помош на автомобил, со велосипед или со некој од автобусите на ЈСП.