Репортажи

story cover image

Село Мраморец

Мраморец е село кое се наоѓа во Горна Дебарца (Дебрца), сместено на падините на Илинска Планина, на надморска височина од 1038 m. Мраморец граничи со охридските села Сливово, Турје, Арбиново и Слатино, како и со кичевското село Белица

story cover image

Кањон Матка

Матка претставува кањон на реката Треска, десна притока на Вардар, и зафаќа површина од околу 5.000 хектари и се наоѓа на 17 километри југозападно од центарот на Скопје

story cover image

Успение на Пресвета Богородица - Берово

Во крајниот исток на Македонија, во пределите на Малешевските планини се наоѓа машкиот манастир „Успение на Пресвета Богородица“. Сместен е на излезот од градот Берово кон беровското вештачко езеро, на левиот брег на реката Брегалница. Од асфалтниот пат, една поширока пешачка патека, преку мостот на реката, за 2-3 минути го води секој посетител до манастриските порти.

story cover image

Кнежински Манастир Св. Ѓорѓија

Кнежинскиот Mанастир претставува манастирски комплекс во областа Копачка, западно од градот Кичево на оддалеченост од 5 км. од градот, во непосредна близина на селото Кнежино. Посветен е на Свети Ѓорѓи Победоносец.

story cover image

Самоилова Тврдина

Самоиловата тврдина се смета за едно од најголемите утврдувања зачувани во Македонија. Прв пат била споменета од страна на историчарот Тит Ливиј во III век п.н.е, уште додека била тврдина на градот Лихнид.

story cover image

Повикот на Малешевијата - outdoor фестивал

Берово и Малешевските планини викендов беа главна мета на авантуристичките случувања во Македонија каде во близина на Беровското Езеро, се одржа првото издание на outdoor фестивалот „Повикот на Малешевијата“. Организатор на фестивалот беше здружението за млади, спорт и рекреација ПАТФАЈНДЕРС од Берово а истиот беше поддржан од Општина Берово и голем број на спонозори.

story cover image

Манастир Св.Петар и Павле - Смилево

Манастирскиот комплекс Свети Апостоли Петар и Павле, се наоѓа на само десетина километри оддалеченост од селото Смилево, Демир Хисар. Манастирот е сместен во смилевската корија, и е опкружен во стогодишен шумски предел

story cover image

Национален Парк Маврово

Маврово претставува Национален Парк во Западна Македонија кој зазема простор од 73.088 хектари и најголем национален парк во Македонија. Како национален парк е прогласен во 1949 година

story cover image

Китино Кале - Кичево

Китиното Кале претставува археолошко наоѓалиште во градот Кичево од типот на утврдена населба од бронзеното и железното време...

story cover image

Манастир "Света Богородица Захумска - Заум"

„Св. Богородица Захумска“ или само Заум — средновековна црква која се наоѓа веднаш на самиот источниот брег од Охридското Езеро, во непосредна близина на селото Трпејца.

story cover image

Снежната кралица - Пониква

Пониква е туристички центар кој се наоѓа на 20км северно од Кочани, во прегратките на Осоговските Планини, на 1580 м.н.в., покриен со густа букова шума и разновидна тревна вегетација. Поради поволната клима Пониква претставува извонредно место за летен и зимски туризам

story cover image

Дојранско Езеро

Дојранското Езеро е најмалото тектонско езеро во Република Македонија. Се наоѓа во нејзиниот југоисточен дел, заземајќи површина од 43,1 км². Западниот, поголемиот дел (27,3 км²) и припаѓа на Република Македонија а источниот, помалиот (15,8 км²) на Грција. На север басенот на езерото е заграден со Беласица и Боска Планина

story cover image

Етнолошка населба - Дрвенград

Дрвенград е позната етнолошка населба во Србија, која се наоѓа во непосредна близина на познатите Мокра Гора, платото Златибор и реката Тара. Ова интересно место е изградено во 2003 година на ридот Мечавник, според идејата на познатиот светски режисер Емир Кустурица..

story cover image

Мистеријата на Ратевските Бамбурци

Колку и да звучи чудно, нели сме 21 век па се помалку луѓе веруваат во зли духови, авети, вампири, традицијата која го спојува паганското со христијанското, сеуште осптојува на воие простори...

story cover image

Манастирско тихување

Кога ќе се спомене Струмица како еден до поголемите градови во македонија, сите имаме различни асоцијации: струмичкиот карневал, убавиот струмички ноќен живот...