Репортажи

story cover image

Плавата лагуна на Малта

Иако има севкупна површина од само 3,5 км2, се брои како трет остров по големина во Малта. Името го добил по билката Ким, која некогаш растела на малтските острови.

story cover image

Бисерот на Јадранот

Опколен со високи дебели ѕидови, стариот приморски град во Далмација, Дубровник е еден од најубавите градови во светот...

story cover image

Најшарениот град во Европа

Барселона е шармерски град кој ве купува со својата магија уште на прв поглед, од своите убавини во поглед на архитектурата па се до отвореноста на народот кој живее овде, чудата на Гауди...

story cover image

Манастир Свети Никита- Горњани

Манстирот посветен на Свети Никита

story cover image

Манастир Свети Илија - Бањани

Манастирот осветен на Свети Илија

story cover image

Манастир Света Богородица - Горњани

Манастирот се наоѓа...

story cover image

Прошетка до Маркова Сушица

На 20 км од Скопје, зад падините на Водно, во прекрасна природа е сместено селото Маркова Сушица. До него може да се стигне со помош на автомобил, со велосипед или со некој од автобусите на ЈСП.

story cover image

Марков Манастир

Во близина на скопското село Сушица, сместен во живописната долина на истоимената река, се наоѓа Марковиот манастир со црквата посветена на свети Димитрија.

story cover image

Манастир Пречиста - Кичево

Манастирот „Света Богородица - Пречиста“ е најголемиот религиозен објект во Кичевскиот регион и е посветен на Дева Марија, Мајката на Исус.

story cover image

Црква Св. Јован Канео Охрид

Црквата Св. Јован Канео е една од најпознатите цркви во Охрид. Се наоѓа на карпестиот рид на плажата Канео во стариот дел од градот.

story cover image

Национален парк Пелистер

Националниот парк Пелистер се наоѓа во Битола на надморска височина од 927 до 2061 метри и зафаќа вкупна површина од 17 1500 хектари.

story cover image

Музејот Лувр во Париз

Барем еднаш во животот мора да го посетите Париз, Франција. Градот е посебен, убав и има од се по нешто. Меѓу една од најзначајните знаменитости во Париз е токму музејот Лувр, кој денес е еден од најголемите музеи во целиот свет и има една од најимпресивните уметнички колекции во историјата.

story cover image

Фасцинантните Плитвички езера

Природата била дарежлива кога ги создавала извонредните Плитвички езера во Хрватска кои изобилуваат со кристално чиста вода, прекрасни водопади, шуми и различни видови животни.

story cover image

Кокино – мегалитска опсерваторија

Мегалитската обсерваторија Кокино е рангирана како четврта по ред опсерваторија во светот , според американската вселенска агенција НАСА.

story cover image

Метрополитен музеј

Прочуениот музејот на уметноста „Метрополитен“ или само „Мет“ се наоѓа во Њујорк, САД. Тој е најголемиот музеј за уметности во Америка и еден од најпосетените музеи во светот. Изграден е во 1870 година и содржи повеќе од 2 милиони уметнички дела.