Цркви и манастири

story cover image

Црква Св. Јован Канео Охрид

Црквата Св. Јован Канео е една од најпознатите цркви во Охрид. Се наоѓа на карпестиот рид на плажата Канео во стариот дел од градот.

story cover image

Национален парк Пелистер

Националниот парк Пелистер се наоѓа во Битола на надморска височина од 927 до 2061 метри и зафаќа вкупна површина од 17 1500 хектари.

story cover image

Музејот Лувр во Париз

Барем еднаш во животот мора да го посетите Париз, Франција. Градот е посебен, убав и има од се по нешто. Меѓу една од најзначајните знаменитости во Париз е токму музејот Лувр, кој денес е еден од најголемите музеи во целиот свет и има една од најимпресивните уметнички колекции во историјата.

story cover image

Фасцинантните Плитвички езера

Природата била дарежлива кога ги создавала извонредните Плитвички езера во Хрватска кои изобилуваат со кристално чиста вода, прекрасни водопади, шуми и различни видови животни.

story cover image

Кокино – мегалитска опсерваторија

Мегалитската обсерваторија Кокино е рангирана како четврта по ред опсерваторија во светот , според американската вселенска агенција НАСА.

story cover image

Метрополитен музеј

Прочуениот музејот на уметноста „Метрополитен“ или само „Мет“ се наоѓа во Њујорк, САД. Тој е најголемиот музеј за уметности во Америка и еден од најпосетените музеи во светот. Изграден е во 1870 година и содржи повеќе од 2 милиони уметнички дела.

story cover image

Рилски манастир

Рилскиот манастир е еден од најзначајните симболи во Бугарија и една од најпознатите туристички атрацкции. Се наоѓа во југозападниот дел на Бугарија во планината Рила, на 120 километри оддалеченост од Софија и 41 километри од Благоевград.

story cover image

Дворецот Шенбрун

Дворецот Шенбрун, најважното културно богатство на Австрија, воедно и најпосетувана туристика атракција во оваа земја.

story cover image

Колешински водопади

Македонија има неколку импресивни водопади кои привлекуваат со својата магија. Поголемиот дел од нив се помалку познати, но сите пленат со својата убавина. Најпознати и можеби најубави помеѓу нив се Колешинските водопади т.н. “македонски нијагарини водопади“.

story cover image

Водич низ Будимпешта

Будимпешта, градот сместен на брегот на реката Дунав, на околу 800 км. од Скопје, е идеална дестинација за незаборавен помин, град кој има што да понуди, од импресивни градби, историски споменици и сл.

story cover image

Рајчички манастир

Манастирскиот комплекс посветен на св.Ѓорија Победоносец, во дебарското село Рајчица, кое е оддалечено на 4 км од Дебар, со векови ја сочувува духовноста...

story cover image

Св. Јован Бигорски

Кога од Гостивар тргнете по патот кој води за Дебар, на околу 25 км. од Маврови Анови, од вашата лева страна ќе ве сретне прекрасниот манастир св. Јован Бигорски...

story cover image

Откријте го Крушево

Еден од најубавите и најстарите градови во Македонија, кој ги остава посетителите без здив е прекрасното Крушево. Простирајќи се на надморска височина од 1250 метри...