Скриеното богатство на Египет

Booking.com

Големата пирамида во Гиза дефинитивно е симбол на Египет и последно од древните седум светски чуда. Таа се наоѓа на платото Гиза во близина на модерниот град Каиро и е изградена во период од дваесет години за време на владеењето на царот Хуфу (2589-2566 пр.н.е., исто така познат како Хеопс) од четвртата династија. Додека Ајфеловата кула во Париз, Франција, не била завршена, во 1889 г., Големата пирамида била највисоката градба направена од човечки раце во светот. Рекордот што го држеше повеќе од 3.000 години, веројатно нема да биде никогаш срушен. Некои научници укажаа дека висината на врвот на Линколнската катедрала во Англија, изградена во 1300 година, ја надмина висината на Големата пирамида, но сепак, титулата ја задржа египетскиот споменик. Пирамидата се воздига на висина од 146 метри со база од 230 метри и е составена од над два милиони камени блокови. Некои од овие камења се со таква огромна големина и тежина (како на пример гранитните плочи во Кралската комора) што би било невозможно прецизно да се постават и позиционираат.

Пирамидата за првпат била ископана со користење на современи техники и научни анализи во 1880 година од страна на Сер Вилијам Метју Флиндерс Петри (1853-1942), британски археолог кој го поставил стандардот за археолошките операции во Египет генерално и во Гиза.

Иако постојат многу теории за целите на пирамидата, најшироко прифатената теорија вели дека е изградена како гроб за кралот. За тоа како е изградена, сеуште ги замислува луѓето во современиот свет. Теоријата на рампите кои се движат околу надворешната страна на структурата за да ги преместат блоковите на правилното место е недоверлива. Изобилуваат така-наречените "екстремни" или "New Ages" теории, во обид да се објасни напредната технологија потребна за градбата, наведувајќи ги вонземјаните и нивните замислени чести посети на Египет во антиката. Овие теории продолжуваат да се унапредуваат и покрај сè поголемиот број на докази кои потврдуваат дека пирамидата била изградена од античките Египќани користејќи технолошки средства кои, најверојатно, биле толку општопознати за нив со што не чувствувале потреба да ги зачуваат и запишат за понатамошни употреби. Сепак, сложеноста на внатрешните премини, оски и комори (Кралската комора, Колорадовата комора и Големата галерија), како и блиската осириска оска, заедно со тајната за тоа како пирамидата била воопшто изградена и нејзината ориентација кон кардиналните точки, ја поттикнува упорноста на овие теории во екстремни граници.  

Друга трајна теорија во врска со изградбата на градбата е тоа што била изградена со помош на робовите. Спротивно на популарното мислење дека египетските градби воопшто и особено Големата пирамида биле изградени користејќи хебрејски работен труд, пирамидите на Гиза и сите други храмови и споменици во земјата биле изградени од Египќаните кои биле ангажирани со своите вештини и соодветно компензирале за нивните напори. Нема никакви докази за било што поврзано за пирамидата - од било која ера на историјата на Египет - која ги поддржува настаните опишани во библиската книга на Егзодусот. Сместувањето на работниците во Гиза е откриено и потполно документирано во 1979 година од страна на египтолозите Лехнер и Хавас. Но, дури и пред да дојде до појавата на овој доказ, документите на египетската држава ја потврдија исплатата на египетските работници за спомениците кои се спонзорирани од државата, се додека не се понудат докази за принудна работа од страна на популацијата на робови од било која одредена етничка група. На пирамидата работеле египќани од целата земја, од различни причини, се со цел да изградат вечен дом за нивниот крал кој ќе трае вечно.

 

Извор: Ancient.eu